COOL GHOST MUSEUM, LEBUH MELAYU, PENANG .:. SEPETANG BERSAMA BLOGGER UTARA PART 1

8:11 AM

COOL GHOST MUSEUM, LEBUH MELAYU, PENANG .:. SEPETANG BERSAMA BLOGGER UTARA PART 1


COOL GHOST MUSEUM, LEBUH MELAYU, PENANG .:. SEPETANG BERSAMA BLOGGER UTARA // Assalamualaikum and holla ~ macam lama ja tak guna perkataan tu.. entri ini adalah entri tertunda disebabkan pemalas tahap tak hengat kesuntukkan masa...

Pernah ada pengalaman berjumpa hantu..?? pengalaman yang melibatkan alam mistik yang lain..?? atau ada sipi-sipi jodoh nak bertemu dengan "beliau"...? macam mana perasaan hampa..? teruja..? wah ! banyaknya soalan... hari tu, Blogger Utara diberi kesempatan untuk berkunjung ke Cool Ghost Museum yang terletaknya di Lebuh Melayu, Penang.. tak tau Lebuh Melayu..? tak pa aih.. nahh! kita kasi kongsi itu tempat...


 


Cool Ghost Museum adalah muzium yang pertama yang seantero dengannya.. yakni, ini adalah satu-satunya muzium yang sebigini.. nama pun muzium, bukan rumah hantu ye.. bermaksud, di dalam muzium ini ada koleksi hantu-hantu yang agak popular di Malaysia.... kiranya, macam sesi "ice-breaking' bersama dengan hantu-hantu seMalaysia... dibuka pada hari Isnin hingga Jumaat 10am - 7pm, Sabtu, Ahad dan cuti umum 10am - 9pm.



Pelbagai jenis hantu yang terdapat disini, antaranya, toyol, pocong, hantu pisang,hantu cina, cik ponti.. letih pulak mulut menyebut sambil jari jemari comel ini menaip... marilah kita bergambar sambil mendengar penerangan tentang hantu-hantu ini.... oh yaaa ~ yang best pasal muzium ni, kita akan dibawak masuk secara berkumpulan dan setiap kumpulan itu akan diiringi oleh "tour guide" yang akan menerangkan tentang hantu-hantu ni.. cool kan Cool Ghost Museum ni..?? haaaa.....

Gambar-gambar berikut adalah dari koleksi camera harta pusakaku.. yang bekalan dari phone belum lagi ye.. sebab dah letih resize and watermark gambar, untuk gambar dari phone, tunggu part 2 naa... dahhh.. meh kita layannnn...


Entry rate untuk pengetahuan umum



Jaga-jaga.. ada yang memerhatiiii ~~~~



Tour guide kami.. Abam Rizal yang single mingle ~



Perempuan mengandung yang dinantikan oleh beliau... siapakah beliau...?? silalah berkunjung ke Cool Ghost Museum untuk mengetahui lebih lanjut


Sang Penanggal 

Sorry Kak Long di atas nur yang ku kirimkan






Tak Cleopatra lah kalau tak dak scorpion ~


Pengalaman sendiri berada didalam keranda "The mummy"


Cik Abang D yang hensem ~

Hantu Jepun yang aku dah lupa nama

Hantu air versi Jepun.. dah rupa orang asli aku tengok


Hantu Jepun vs Blogger Utara


Sepanjang perjalanan, memang ada poster-poster sebegini yang menerangkan tentang hantu-hantu yang berkenaan.. namun, disebabkan terlampau khusyuk memerhatikan "beliau" dan terlampau leka mendengar penerangan Abam Rizal, aku tak baca pun benda alah ni.... saja nak abdikan poster-poster ni kat sini...

Setiap jenis hantu kat sini, memang ada sejarahnya masing-masing... jadi, jikalau hampa ke sini, dapatlah hampa mengetahui sejarah depa ni... sedar tak sedar, ada benarnya sejarah yang diceritakan oleh "tour guide" itu.. namun, bagi aku, alam mistik ini tetap wujud.. bagaimana rupanya, nauzubillah... ~ mintaklah dijauhkan daripada bertemu muka....

Tunggu Part 2, untuk gambar dari phone dan cerita seterusnya.... mohon bersabar.. letih tangan akak ni dikkk....!

Sebelum tu.. nak akak payung sekeping selfie akak dengan kaki hantu galah.. akak hengatkan hantu galah ni kuus memanjang.. qhupenya, boleh tahan gemok kau ni.. ke kau menghanjing hakak ni... choi sangat tau kau ni... !

Atenya, kaki pun penuh bulu.. cabuttt ~~~~

You Might Also Like

10 comments

  1. mmg happening kan
    wajib singgah lau p penang na

    ReplyDelete
  2. Salam singgah petang dik...wahhh...best tu..tapi akak ni paling takut hantu...tengok gambar adik Salam keranda tu...seram...kalau akak ndk tau boleh tak bergmbar dlm keranda tu..hihi

    ReplyDelete
  3. fuhh foto last tu paling serammm, hihi nampak cik puteri tidur kat dukung mamanya,hihi :)

    ReplyDelete
  4. Alamak terenterframe lak kan kat sini..hehehe

    ReplyDelete
  5. kalau tgk malam2 memang seram jugak zaf.. hahaha

    ReplyDelete
  6. amboi...bsinar gigi kt kaki bbulu tu aih

    ReplyDelete
  7. Aduh masuk blog waktu mlm seram dah la tido seorg mlm.ni abg keje

    ReplyDelete
  8. Laju giler akak scroll.. hahahaha... Best tgk #bloggerutara berkumpul ramai-ramai..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored